Gerincsérv műtét:

Műtétről a nyaki gerinc területén nem is szeretnék beszélni. Bár nagy előszeretettel használják ma a sebészek a beültethető cage-et, a dekompressziós tapasztalatunk szerint a nyaki sérvek igen jó gyógyhajlamot mutatnak. Mivel a nyaki gerinc széles mozgástartománnyal rendelkezik, de a porckorongok mérete relatíve kicsi, könnyen tudunk rájuk jótékony hatást gyakorolni. Így a rövid, gyors sérvkorrekció általában nem nehéz feladat. Annál nehezebb viszont annak az előre helyezett fejtartásnak a rendezése, ami évekkel, évtizedekkel megelőzi a nyaki sérves tünetek kialakulását. Ehhez az izomzat, a kötőszöveti és szalagrendszer zsugorodásai és az idegrendszer ehhez alkalmazkodóan megváltozott “szoftverének” az átírása is szükséges.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Ágyéki porckorongsérv műtét:

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=W_9YaOLcFAg

Műtéti technika:

Az ágyéki porckorongsérv esetén a standard, úgynevezett nyílt műtét, kb. 3-6 cm-es metszésből történik, modern technika esetén mikroszkóppal. Endoszkópot is próbáltak már (és vannak, akik ma is használják), de az annak bevezetéséhez szükséges metszés sem sokkal kisebb, sem a járat, amit az endoszkóp képez, a rutin feltáróhoz képest. Az endoszkóp hátránya, hogy műtét közben esetleg fellépő komplikációt nehezebb ellátni, mint nyílt műtét esetében, tehát végső soron nyílt műtétté kellhet alakítani az endoszkóposnak induló beavatkozást. Létezik olyan műtéti technika is, hogy bőrön keresztül, lényegében egy szúrásból vezetnek be egy vékony, tűszerű eszközt a porckorongba és a porckorongon belüli fehérjéket megzsugorítva próbálják meg a porckorong előboltosulását vagy sérvét zsugorítani. A beavatkozás a nemzetközi cikkek alapján nem hozta a várt eredményt. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben ne lenne elfogadható az eredmény ezzel a technikával. Az említett porckorong zsugorításos technika főként porckorong előboltosulás esetén alkalmazható.

A hétköznapokban legelterjedtebb, nyílt műtéti módszer részletezése:

 • A gerinccsatornába kis bőrmetszésből, a csigolyák középső, hátra tekintő nyúlványai mentén (ezek tapinthatóak a hát, derék közepén – processus spinosus-ok) való izomleválasztásból, a csigolya ívek közt feszülő, a gerinccsatornát hátulról határoló sárga szalag (ligamentum flavum) eltávolításával és a porckorong feletti csigolya ívéből, illetve alsó ízületi nyúlványából való minimális csonteltávolítással jutunk be.
 • Elemeljük a sérvről a megfeszített ideggyököt vagy durazsákot (amiben az idegrostok vannak).
 • A gerinccsatornából pedig kivesszük a bedomborodó vagy oda beszakadt porckorong részletet, ezáltal felszabadítva a megnyomott, megfeszített ideggyököt, gyököket, durazsákot. A felszabadított idegképlet így lehetőséget kap a regenerálódásra.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Ha az ideggyök nagyon sérült (amit mivel tokban van, nem feltétlen látunk), azzal sajnos műtétileg nem tudnunk mit tenni. A sérv típusától függően elégséges lehet a porckorongtól elvált, úgynevezett szabad porckorong darabot eltávolítani, míg más esetben a porckorongtól teljesen el nem váló sérvesedés esetén a porckorong belsejébe is behatolunk és onnan a már szétesett porckorong részeket is eltávolítjuk.

Másik típusú feltárásra van szükség, ha a porckorongsérv nem a gerinccsatornában, hanem attól oldalra esően a gyökcsatornában, vagy még távolabb, a gyökcsatorna külső bejáratánál alakul ki. Ezen esetben a középvonaltól kissé távolabb történik a metszés és az izomzaton át vagy izmok határán való izomszétválasztással lehet eljutni, azon csigolyák oldalsó nyúlványaihoz és összekapcsoló kisízülethez, melyek közt a sérv található. Ez még kisebb szöveti károsodással jár, mint a standard hátulról, a középvonal felől történő fent részletezett műtét.

Műtét körüli időszak és lábadozás:

 • A műtét előtt kivizsgálás történik az irányba, hogy a műtét milyen rizikóval, milyen feltételekkel végezhető el, illetve aktuális állapota a betegnek engedi – e, a műtét elvégzését.
 • A kivizsgálás elemei alapvetően laborvizsgálatok (vérvételből, vizelet mintából, orrváladék tenyésztése, vércsoport meghatározása), mellkas röntgenfelvétel, EKG és altató orvosi vizsgálat.

Milyen hosszú a műtét?

A műtét kb. 30-60 perc, az operatőr gyakorlatától és az eset komplikáltságától függően.

Mikor lehet a műtét után felkelni?

Általános esetben a műtét másnapján a beteg felkel és sétál (vannak, akik aznap engedik a beteget felkelni), melyben először gyógytornász asszisztál.

Mikor kerül eltávolításra a műtét során a sebben hagyott draincső?

A műtéteknél vékony csövet hagyunk hátra, melynek célja, hogy a seb zárása után, ha még van szivárgó vérzés, akkor az kiürülhessen a sebből. Ezt a csövet általában másnap távolítjuk el.

Mikor mehet haza a beteg a műtét után?

A műtét után 1-2 nappal engedjük általában haza a pácienseket (van, ahol az ágyéki porckorongsérv sebészet egynapos sebészet keretében zajlik).

Mikor kerülnek ki a varratok, mikor érheti víz a sebet?

Varratszedés kb. 7-10 nappal a műtét után esedékes, addig nem tanácsos, hogy víz érje a sebet. Áztatni a sebet, tehát fürdeni, úszni, akkor lehet, amikor már nem fedi varr a sebvonalat, a seb teljesen gyógyult, azaz heg látható (kb. 4 héttel a műtét után).

Mennyi a lábadozási idő, mikor lehet újra munkába állni?

A műtét után pár hetes kifejezett gerinckíméletet és lépésről-lépésre fokozott gyógytornát javaslunk, mely során a tartós ülés (10-15 percnél tovább tartó) kerülése javasolt. Akinek kifejezett izomgyengülés lépett fel a megszorult ideggyök károsodása következtében, annak szelektív ingeráram kezelésre is szüksége lehet, mely a gyengült izomzat stimulálását célozza. Általánosságban 6 hét után mennek vissza ülő munkakörbe dolgozni a páciensek. Fizikai munkakörbe való visszatérés lehet, hogy később történik meg (nehéz fizikai munkakörbe akár 3 hónap lábadozás is szükség lehet). Ritkábban, még lassabb a felépülés, illetve markáns kezdeti tünetek és műtét után is fennmaradó tünetek esetén rehabilitáció válhat szükségessé.

A végleges állapot kb. 1 évvel a beavatkozás után értékelhető.

Műtéti rizikók:

Természetesen műtéti beavatkozás nem képzelhető el rizikó nélkül. Alább a különféle rizikótényezők kerülnek felsorolásra általánosságban, azok előfordulási esélyével (szakirodalom alapján):

A szövődmények kialakulásának esélyét fokozza első sorban az elhízás, cukorbetegség, idős kor.

 • Sebfertőződés esélye 1-3%. Bármely műtétnél, így porckorongsérv műtétnél is a műtéti seb elfertőződhet, annak dacára, hogy steril eszközökkel dolgozunk és fertőtlenítjük a műtéti területet. Az, hogy elfertőződhet egy seb, azért lehet, mert hiába teszünk meg mindent azért, hogy a műtéti területen ne lehessenek kórokozók (műtéti terület fertőtlenítése, eszközök sterilizálása, antibiotikum alkalmazása) azon körülmények közt, amik közt az ember túlélhet, nem lehet a korokozók számát nullára csökkenteni. Tehát a kórokozók számát tudjuk lecsökkenteni, így jobb esélyt adva a beteg immunrendszere számára, hogy a kórokozókat legyőzhesse. A sebfertőződés antibiotikumos kezelést vagy akár újabb műtéti feltárást, kezelést vonhat maga után.
 • A porckorongsérv okozta térszűkület mellett megszorult ideggyök, idegrost károsodásnak esélye 2,6% (nem feltétlen okoz tünetet vagy maradandó károsodást), következményesen az idegelem által ellátott funkció csökkenése (már meglevő károsodás esetén a annak fokozódása), mely lehet izomerő csökkenés, súlyos esetben bénulás, érzészavar, ízület helyzetérzési zavara, koordinációs zavar, vizelet és székletürítés zavara, férfiaknál impotencia. Más szakirodalom szerint összességében új idegrendszeri károsodás, illetve már meglévő fokozódásának az esélye 1,3%. Ebből széklet és vizeletürítés akaratlagos szabályzásának zavara, akár kiesése léphet fel 0,5% eséllyel.
 • A gerinccsatornában levő, agyvizet és idegrostokat, illetve a gyököket tartalmazó zsák (durazsák) sérülése, következményes agyvízcsorgással (8%). Reoperációnál ez akár 28% is lehet. Első sorban sebgyógyulási zavarhoz és agyhártyagyulladásos vezethet. Újabb műtétet vonhat maga után a durazsák sérülése, mely a zsák zárását célozza.
 • Műtéti terület bevérzésének esélye 0,5%. A bevérzés az ideggyököket, illetve az idegrostokat tartalmazó zsák összenyomódásához vezethet idegrendszeri károsodást okozva. Ilyen esetben ismételt feltárásból kell a vérömlenyt eltávolítani.
 • Minimális eséllyel a gerinc előtt húzódó nagy erek (aorta és ágai, valamint a vena cava inferior és ágai) is sérülhetnek, ha a műtéthez használt eszköz áthalad a porckorong elülső falán, ezen erek sérülése életveszélyes állapotot eredményez, de esélye extrém alacsony (egy-egy esetről számol be a világirodalom).
 • Mint minden műtétbe, még a legegyszerűbbnek tűnőbe is (sokszor nem közvetlen a műtétbe, hanem annak következményeibe) bele lehet halni 0,09%.
 • Porckorongsérv kiújulási esély 4,4-15%.
 • Krónikus derékfájdalom esélye 7-37%.
 • Általános szövődmények közé tartozik még a mélyvénás thrombosis.

Műtét után esetleg előforduló problémák:

 • A műtét után visszamaradhat sokáig nem csillapodó, vagy állandósuló idegi fájdalom, érzészavar.

Ennek oka egyrészt lehet az, hogy hiába került megfelelő módon eltávolításra a porckorongsérv, tehát a műtét hiába volt technikailag sikeres, lassan regenerálódik az ideggyök vagy végleges károsodás marad vissza, amit a sérv maga okozott. Lehet az is magyarázat, hogy nem teljes a porckorongsérv eltávolítása és az ideggyök továbbra is feszülés, megnyomatás alatt marad. Egyebekben lehet az ok fertőzés, de akár műtét közbeni idegsérülés is.

 • Korai javulás a műtét után, majd ismét visszatérő fájdalmak.

Ennek magyarázata lehet az, hogy kiújulhat a sérv, tehát újabb porckorong darab nyomulhat a gerinccsatornába vagy gyökcsatornába. Az is megtörténhet, hogy a porckorong összeesik (hiszen nem kerül pótlásra), így a fölötte levő csigolya közelebb kerül az alatta levőhöz és beszűkülhet a porckorong melletti, két határoló csigolya közt levő gyökcsatorna, ezzel az azon áthaladó ideggyök megszorulását okozva. Instabilitás léphet fel a két csigolya közt (mivel a porckorong távtartó, stabilizáló képessége károsodott), amik közt a porckorong károsodott és a létre jövő „lötyögés” miatt irritálódhat a köztük átlépő ideggyök. Heg is képződhet a műtéti területen, a gyök körül. Fertőzés is okozhat ismételt gyöki irritációt.

 • Enyhülő alsó végtagi panaszok, fokozódó derékfájdalom.

Főként az állhat a hátterében, hogy ugyan az ideggyök felszabadítása megfelelő volt, ezért mérséklődnek az ideggyök megszorulásából fakadó fájdalmak, de instabillá vált a gerinc a műtét során vagy a porckorong károsodása miatt önmagában, és ez pedig derékfájdalmat eredményez.

Megjegyzés:

Hosszú távon a korábban (általános rész) említett instabilitás és a kisízületek károsodása oka lehet a tartósan fennmaradó helyi fájdalmaknak. A kisízületek túlterhelődésére a szervezet úgy reagál, hogy csontot termel, hiszen próbál ellenállni a fokozódott erőhatásoknak, mivel a károsodott porckorong már nem képes kielégítő alátámasztást nyújtani a felette levő csigolyának. A többlet csonttal az ízületek deformálódnak, mely a gerinccsatorna és az abból kivezető oldalcsatornák beszűküléséhez vezethet, mely ismételten az idegképletek megszorulását eredményezheti. A szalagok túlterhelődésének eredménye azok megvastagodása (a csigolya ívek közt feszülő sárga szalag esetén), mely szintén a gerinccsatorna beszűküléséhez vezet. Az instabilitás mellett a károsodott porckorongon ülő csigolya elcsúszásához (spondylolisthesis) és elbillenéséhez is vezethet. A csigolya megbillenése alapja lehet időskori gerincferdülésnek.

Szerencsés esetben a beteg rendszeres célzott gerincstabilizáló tornával, edzéssel elfogadható, akár tünetmentes állapotban tudja magát tartani és élhet teljes értékű életet. Bár bizonyos extrém terhelést megkívánó munkaköröktől eltilthatják a porckorongsérv betegséget akár sikeresen átvészelő pácienseket is.

Amennyiben pedig a stabilizáló torna sem elég, úgy stabilizációs, sőt akár egyensúlyt korrigáló műtétre lehet szükség, az idegképletek felszabadításával (csigolyaelcsúszásgerinc instabilitásfelnőttkori gerincferdülés).