A porckorongsérv (gerincsérv):

A porckorongsérv (discus hernia):
gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A gerincoszlop szelvényezett szerv, mely csigolyákból áll. A csigolyákat egymástól a porckorongok választják el. Viszonyukat legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mintha egymás fölé helyezett csontkockákból úgy építenénk tornyot, hogy a kockák közé radírgumikat helyezünk el. A porckorong tehát olyan rugalmas kötőelem, melynek legfontosabb szerepe a járás közben a rezgések csillapítása. Ha a kockákat kilyukasztjuk, az egymás fölé helyezett kockák közepében létrejön egy csontos csatorna, ez a gerinccsatorna, melyben a gerincvelő foglal helyet.

Az egészséges porckorong tehát egy lepényszerű, radírgumi konzisztenciájú szerv, mely körkörös gyűrűkből áll, középen nagy, folyadéktartalmú kocsonyás maggal. Porckorongsérvről, akkor beszélünk, ha a körkörös gyűrűk átszakadnak és a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és ott homokóra-szerű szűkületet okoz.

A porckorongsérv kialakulása:

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A porckorongsérv, vagy közkeletű elnevezésén gerincsérv kialakulása kapcsán feltétlenül meg kell ismerkednünk a porckorong kopás (degeneráció) fogalmával. A porckorong kopás a porckorong természetes öregedési folyamata, mely a 20-as életévek vége felé mindannyiunknál elkezdődik. A folyamat lényege az, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti rugalmasságát is. Az “elfajuló“ porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadnak, a porckorongban lévő anyag hátrafelé vándorol és létrejön az előbb említett előboltosulás.

A hirtelen megnövekvő terhelés lehet egy rossz mozdulat, emelés vagy akár hosszabb kihagyást követően, megfelelő bemelegítés nélkül, nagy vehemenciával elkezdett, túl intenzív torna. A fent elmondottakból érthető, hogy a túlsúllyal rendelkezők nagyobb veszélynek vannak kitéve, csakúgy, mint a ritkán (bemelegítés, szakértő tréner felügyelete nélkül), de akkor nagyon intenzíven tornázók.

A porckorongsérv, gerincsérv morfológiai osztályozása:

 • Bulging discus (előboltosulás): a kocsonyás mag (nucleus) hátraboltosul, de a rostos gyűrű ép marad,
 • Protrusio (kiboltosulás, előesés): A nucleus excentrikusan kiboltosul, de a külső rostos gyűrű (anulus) ép marad,
 • Extrusio (kiszakadás): A nucleus átszakítja az anulust, de összefügg a discus térrel,
 • Sequestrátio (a kiszakadt nucleus darabkák megjelenése): A szabad porckorong darabok (fragmentumok) nem függenek össze a discustérrel.

 gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Önnél is kialakulhat gerincsérv:

 • Ha az ülőmunka során tartása görnyedt.
 • Ha mozgásszegény életmódja miatt hátizmai nem támasztanak megfelelően.
 • Ha a fizikai munka során gyakran hajlott derékkal nagyobb súlyt emel.
 • Ha rendszertelenül, megfelelő bemelegítés nélkül sportol.
 • Ha nem fogyaszt naponta kellő mennyiségű folyadékot.
 • Ha kényelmetlen lábbeliben sajog a dereka, háta.
 • Ha reggelente gerincfájdalmakkal ébred.