A sérv és a sport:

Sportolás:

Itt jegyzem meg, hogy egy egészséges gerinccel szinte bármit sportolhatunk, de gerincsérvvel nem, amíg meg nem gyógyulunk! Mindenhol azt hallani, hogy a gerinc gyógyszere a mozgás és a sport. Nos, ez igaz, de nem minden esetben. Egy sérves gerinc más világ! A legtöbb sportról határozottan az a véleményem, hogy többet árt, mint használ. Leírom, hogy mi a gond az alábbi kedvelt mozgásformákkal.

Futás:

Bár a hátizomzat tartására és az egész közérzetre jó hatással van, a folyamatosan ütögető erő szépen lassan kalapálja laposabbá az amúgy is lapos porckorongunkat. Ha mégis csinálni akarjuk, akkor jó cipőben, gumipályán tegyük. S a végén figyeljünk a gerinc helyes kompenzáló nyújtására, így inkább lesz hasznos, mint káros.

Kocogás:

Gyakorlatig azonos a futásnál leírtakkal, bár kevésbé érvényesül a káros hatás. Inkább ezt tegyük, mint fussunk.

Kerékpározás:

A kerékpárok nagy részén az ember előregörnyed, majd nyakát hátracsapja, hogy lássa az utat. Ettől a dereka és a nyaka hosszantartó káros pozícióba kerül, ezért nem igazán ajánlom. Ha mégis kerékpár rajongók vagyunk, akkor olyan kerékpárra üljünk, amin egyenes háttal és nyakkal tudunk haladni.

Úszás:

Igen, az úszás az a tuti. Már akinek, de mi gerincbajosok vagyunk. Az úszás jó lehet, meg rossz is. Kizárólag a hát vagy a helyesen végzett mellúszás jöhet szóba. Alapvetően a komoly baj az a helytelenül kivitelezett mellúszásnál, hogy a gerinc sokáig homorított helyzetű, ami károsan hat a porckorongra. Továbbá, mint általában a többi sportnál, dekompressziós hatás nem keletkezik a degenerált porckorongban. Így a gerincben nem lesz pozitív változás.

Testépítés:

Gerincsérvesnek nem ajánlom, csak olyan formában, ami nem össze, hanem széthúzza a gerincet vagy semleges rá.

Széthúzó: a hát elé-mögé lehúzás, húzódszkodás, esetleg jól jöhet a tolódzkodás.

Semleges: A fekve nyomás, tárogatás vagy olyan gyakorlat, ahol fekszel és a derekad a padon van. Egy állványról felvett kétkezes súlyzóval történő állhoz húzás, bicepsz gyakorlat még beleférhet.

Ne vegyél nagy súlyokat a válladra, amivel guggolást, kitörést …stb csinálnál. Vádli gép is ne álló, hanem ülő legyen. Az összes súlyemelős gyakorlat, ami összenyomja a gerincet, káros lehet. Evezés gyakorlatot engedd el!

Felülés így, NEEEE!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Hasgép, soha!!!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A használható has prés gyakorlat!!!: derekunk állandóan a talajon van, nem emelkedik el!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Kardió gyakorlatnak:

Egy semleges, de kellemes hatású edzés például az elliptikus tréner használata. Bicikli már nem jó!