Alvás:

Eddig méltánytalanul keveset írtam az alvásról, arról az egyetlen testhelyzetről és tevékenységről, melyben a porckorongok regenerálódni tudnak (ideális esetben)! Egy svéd orvos, S.A Nachemson élő embereken megmérte, hogy mekkora az a porckorongra nehezedő nyomás, ami felett abból a tápanyagok már kifelé áramolnak. Arra jutott, hogy ez kb. 80 kilopond, ami azt jelenti, hogy kizárólag fekvő helyzetben töltődnek, regenerálódnak a porckorongjaink, minden más pozícióban – még járáskor/állaskor is – folyamatosan tápanyagot és vizet veszítenek. Ezért vagyunk pár centivel magasabbak reggel és ezért rettentő fontos, hogy hogyan, mennyit és milyen ágyban alszunk! Ez a fejezet a gerinc szempontjából megfelelő alvás rejtelmeibe fog bevezetni Téged!

Általános alvási tudnivalók:

A legalapvetőbb nehézség az alvással az, hogy amíg ébren vagyunk, mi döntjük el, hogy milyen helyzetet veszünk fel. Egy széken jól ülni pusztán tudatosság kérdése, azonban alváskor még ez is kikapcsol és leginkább az általunk preferált pozícióban fogjuk tölteni az éjszakát. Ha ez a pozíció nem ideális a gerincünk vagy a sérvünk szempontjából, akkor sajnos reggel rosszabb állapotban ébredhetünk, mint ahogy este lefeküdtünk, ezért is határozottan fontos a fekvőhely ergonómiájának a személyre szabása.

Olyan örök érvényű szabályok, (mint amilyeneket az ülés pozíciójának megválasztásakor betartani szükséges) nincsenek, de azért van pár alapgondolat, amit érdemes figyelembe venni az ágy és az alvó helyzet kiválasztásánál!

„Alvástechnikai” alapok:

Az ágy legyen legálabb 10-15 cm-vel hosszabb, mint a benne alvó legmagasabb személy. Az előző fejezetekből pontosan tudjuk, hogy ha görnyedni kell, az miért tesz rosszat a sérves ágyéki gerincnek. Nagy kár lenne, ha az éjszaka sem adna kellő regenerálódási lehetőséget a nappal elgyötört porckorongoknak!

Ne legyen az ágy vagy a matrac puha! Ez semmilyen testhelyzetben nem tesz jót a gerincnek.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Háton alvás:

Nem szeretem azokat az „alvós” cikkeket, melyek meg akarjak mondani, hogy milyen pozícióban aludjunk! Személy szerint csak és kizárólag az oldalamon fekve tudok elaludni, így egy olyan tanács, hogy aludjak a hátamon, eleve kizárná a megvalósítás lehetőségét! Ezzel azt hiszem mindenki így van, ezért nézzük végig az egyes alvási pozíciókat és vizsgáljuk meg, hogyan lehet az egyes alvási helyzetekben – háton, hason, oldalt – a leggerincbarátabban és mégis kényelmesen aludni!

Általánosságban elmondható, hogy a derék legjobban a kemény matracon történő háton fekve alvást preferálja. Ha háton alszol és a matracod puha, akkor az be fog süppedni a medencéd magasságában, az ágyéki gerinced hajlításba kerül, ami statikailag majdnem ugyanaz a testhelyzet, mint amikor az irodában ülsz! Erősen porckorong terhelő!

Ha háton alszol és puha a matracod, akkor vagy vegyél egy kemény szivacsot vagy dobd ki az ágyad és költözz le a földre!

Ha háton fekve egy párnát teszel a térded alá, akkor a lordózis szöge csökken, amitől kicsit elsimul az ágyéki görbület. Ez az ízületi felszínek távolodását és az ízületi tokra kifejtett nyomást is csökkenti.

Ha szeretsz és tudsz így aludni, az nagyon jó lehetőség!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A fej helyzete háton alváskor:

Alapvető szabály, hogy háton fekve a fejet nem jó nagyon megemelni! Minél magasabb a párna, annál jobban tolja a fejet abba a káros előre helyezett fejtartásba, ami felé az egyoldalú ülő testtartás is vezet! Célszerű egy kis lapos párnát vagy négybe hajtott – téglalap alakú – törülközőt a fej alá tenni! Rendezőelv, hogy a még kényelmesen vállalható legkisebb a legjobb!

Alvás oldalt fekve:

Az ágyéki gerinc számára az ideális alvó helyzet az, ha a váll és a medence egy kicsit bele tud süppedni az ágyba, így a gerinc hátulról nézve sehol sem törik meg! Ha az ízületi felszínek mindkét oldalon kellemesen távol tudnak állni egymástól, az ideális a sérves és a szegmentinstabil emberek számára is!

Ha a matracod puha és süppedős, akkor lehet, hogy érdemesebb egy kicsit keményebbre cserélni, de rövid távon az is jó és költségkímélő megoldás, ha összetekersz egy törülközőt és beteszed a derekad alá! Ilyenkor a törülköző fogja kompenzálni a süppedés által elvesztett támaszt és egy egész kellemes helyzet érhető el!

Az extrém kemény fekhely nem szerencsés az oldalt fekvő emberek számára! Szerencsére a legtöbb matrac ma nem ilyen, viszont a földön alvást nem javaslom, ha az oldaladon alszol! Mivel a medence és a váll szélesebb, mint a csípő, az lesüllyed a talaj felé és mindenképp feszültséget gerjeszt a gerinc egyik oldalán! Ez erősen kerülendő!

 gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A nyaki gerinc problémákkal szenvedők számára az oldalt fekvés szintén ideális alvási forma!

Nagyjából ugyanarra kell figyelni, mint az ágyéki gerinc kapcsán – a nyaki gerinc ne törjön meg – a fej se feljebb, se lejjebb ne álljon, mint a gerinc tengely! Ennek a megoldása számos nehézségbe ütközhet, ugyanis a párnak többsége pont nem olyan magas lesz, mint az ember válla, tehát görbülni fog a nyak, ami az egyik oldalon kompressziót okoz a csigolya közti ízületben! A legegyszerűbb házilag kialakítható megoldás, ha az ember törülközőket hajt össze és egymásra teszi őket! Ezzel addig lehet játszani, amíg a törülközők magassága kiadja a váll szelességét!

Alvás hason:

Nyaki sérv esetén hason aludni a lehető legrosszabb választás! Ez a helyzet erősen káros a csigolyaközti ízfelszínek torlódása miatt, ami a fej oldalra fordításának az egyenes következménye. Sajnos itt nincs lehetőségünk trükközni, így nyaki gerincproblémák esetén próbáld meg elkerülni ezt az alvási pozíciót!

Ha ágyéki gerincsérved van és a hason alvás jól esik, akkor szerencsés vagy! A hason alvók matraca sosem lehet túl puha, mert akkor C alakban belesüppednének, ami eléggé összetorlasztaná a csigolya közti ízületeket! Szegmentinstabil hason alvóknak érdemes egy lapos párnát vagy két lapos kockába hajtott törülközőt tenni a hasuk alá, ezzel tehermentesíteni és eltávolítani az ízületi felszíneket!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A sérveseknek ideális helyzet a hason alvás, mert az ágyéki gerinc enyhe homorításba kerül, ami valamelyest kompenzálja az ülő munka hatásait!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs