Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?

Valószínűleg Te is hallottál legendákat csodatevő csontkovácsokról, akik állítólag egy mozdulattal “tesznek helyre” porckorongsérveket.

Ha valakinek komoly fájdalmai vannak és pár eredménytelenül megfutott kör után úgy érzi, hogy a hagyományos kórházi ellátás nem nyújt számára hathatós segítséget, akkor hajlamos minden követ megmozgatni és mindent kipróbálni, hogy enyhítse a fájdalmát. Amikor esetleg a műtét is kilátásba kerül, akkor ez a tendencia a legtöbb embernél tovább fokozódik. Ismerek olyan embert, aki a hét minden napján másfajta kezelésre járt.

A csontkovácsok külön “kasztot” képviselnek azon terapeuták között, akik gerincsérvvel foglalkoznak. Sokan esküsznek rájuk, sokan félnek tőlük, egy biztos: Magyarországon legenda épült köréjük. Nézzük meg tehát, mit is csinál valójában egy csontkovács a porckorongsérvvel: csodát tesz vagy veszélyt jelent?

 A “csontkovácsolás” hatásmechanizmusa:

Először ismételjük át egy kicsit a gerinc természetes degenerálódási folyamatát. Ahogy a porckorong állandó túlterhelésnek van kitéve, úgy veszít a nedvességtartalmából és lapul le folyamatosan. Ha valakinek porckorongsérve alakult ki, akkor feltételezhetjük, hogy a gerince korábban igen jelentős terhelésnek volt kitéve, tehát a sérv mellett ez a porckorong lelapulás (degeneráció, dehidratáció) is minden bizonnyal jelen van. Ha a porckorong „lelapul”, akkor a normális esetben egymástól kicsit távolabb lévő ízületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz és itt jön a probléma.

Az egymás felett álló két csigolya egymáshoz csatlakozó ízületi felszíneinek van egy nagyon érzékeny, érzőidegekkel tele lévő tokja, ami akkor „feszes”, amikor a porckorong viseli a terhet, tehát a két csigolya relatíve távol áll egymástól.

Ha a porckorong lelapult, akkor ez a tok szakszóval insufficienssé – sokkal érhetőbben „lötyögőssé” – válik. Járáskor, hosszú álláskor irritálhatják az ízületi felszíneket és egy rossz mozdulatkor – tipikusan előrehajlásból felegyenesedéskor – a bolyhai becsípődhetnek az ízfelszínek közé, ami nagyon erős fájdalommal jár. Ilyenkor ez a tok be is gyulladhat, ami tartósítja az igen heves fájdalmat. (Mellesleg ez jelenség kísértetiesen utánozhatja a porckorongsérv tüneteit.)

Sok sérves embernek így nem is maga a sérve, hanem a fent említett ízületi tok érintettség okozza a fájdalmát.

Ekkor jön a képbe a csontkovács. A csontkovács csavaró manipulációs technikái a csigolya közti ízületben egy – dugóhúzó szerű – húzó hatásként jelentkeznek. Ezek a technikák átmenetileg eltávolítják az ízfelszíneket, így a tok lehetőséget kap a “kifeszülésre”, a “becsípődött” rész a „kiszabadulásra”. A jellegzetes roppanó hang is ekkor keletkezik.

Ez természetesen egy igen jó és nagyon hasznos dolog. Szerencsés esetben azonnali fájdalomcsökkenést eredményezhet. Ha a fenti folyamat zajlik le a csontkovács kezelés közben, akkor a terapeuta rendelőjébe görnyedten és fájdalmak közepette bebotorkáló páciens egyenesen és mosolyogva fog kijönni. A tokbecsípődés kiszabadult a fájdalom enyhült. Innen származnak a legendák: ” a csontkovács egy mozdulattal helyre tette a sérvemet”.

Sajnos az igazság azonban a fenti esetben is “odaát van”.

Magára a porckorongra a csontkovács kezelése egyáltalán nem. ill. csak közvetve és kis mértékben hat jótékonyan, inkább a fent említett tok rendellenes helyzetét képes megszüntetni (szubluxáció oldás). Ha a beteg a csontkovács kezelésen kívül nem kap valamilyen oki szintű terápiát, olyat, ami kifejezetten a porckorongjára vagy még inkább az azt stabilizáló izomfűző működésére hat, – ergo, ha nem iktatja ki a probléma valódi okát – ami a degenerációt/lelapulást okozza, legkésőbb pár nap múlva ugyanúgy fog állni a mozgásszegment, mint a csontkovács kezelése előtt és jó eséllyel a fájdalmak is hamarosan visszatérnek.

Ez még nem a legnagyobb baj:

A csavaró mozgások nagyon veszélyesek lehetnek a sérült porckorongra nézve. Miközben a tok „fellélegzik”, csavaráskor a porckorongra erős nyíró erők hatnak, ami akár végzetes lehet a porckorong sérült hátsó részének a folytonosságára nézve. Egy felületes ismeretekkel rendelkező csontkovács – és sajnos hétvégi tanfolyamokon tanult csontkovács Magyarországon rengeteg van – nagyon sokat tud ártani egy hirtelen, nagy erejű rotációs mozgással, ami akár a porckorong sérült rostos gyűrűjének kiszakadásával is járhat.

Nagyon fontos tehát, hogy csak képzett, orvosi, vagy gyógytornász végzettséggel rendelkező, magát nem csontkovácsnak, hanem manuálterapeutának nevező szakemberhez menjünk.

Manipulációs – kiropogtatós – kezelést ma a hatályos jogszabály szerint csak olyan ember végezhet, aki elvégezte valamelyik orvosi egyetem kétéves posztgraduális manuálterápiás képzését. Sajnos ilyen ember nem sok van az országban, viszont olyan csontkovács, aki fennhangon hirdeti a csodatetteit, de közben a gerinc alapvető anatómiájával sincs tisztában, rengeteg. Ők elég komoly veszélyforrások.

Ne engedd, hogy elcsavarják a fejed!

A klasszikus fej elcsavarásával járó manipuláció nem mindig veszélyes. Csak 10.000-ből egy ember kap csigolyaverőér szakadás következtében stroke-ot… A viccet félretéve: nagyon nézd meg, kinek adod a kezébe a nyakad! A sérven nem feltétlen javít ez a manőver, a lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról pedig kérdezze meg az anatómiával és az ízületek biomechanikájával alaposan tisztában lévő, komoly gyakorlattal rendelkező orvos vagy gyógytornász végzettségű manuálterapeutáját!  Ők egy más súlycsoportot képviselnek ebben a műfajban.

A jó „csontkovács” kiválasztásához néhány jó tanács:

  • A legfontosabb: ne csontkovácsot, hanem gyógytornász vagy orvos végzettségű manuálterapeutát keress!
  • Ne mondja azt, hogy menj vissza hozzá hétről hétre!

Jó esetben egy (azaz egy darab) csontkovács kezelés elegendő kell, hogy legyen. A terapeuta kioldja a blokkot és utána már a lelapult porckorong regenerálásával vagy a stabilizáló izmok mintájának rehabilitálásával kell foglalkozni. Ha a csontkovács újra és újra kiropogtat, akkor megvan az esélye, hogy a tok-szalag rendszer kilazul a sok „ropogtatástól” és instabilabbá válik a mozgásszegment, ami nagy hiba. Ha a csontkovács túl sokszor rendel vissza, akkor lehetséges, hogy a pénztárcádra utazik, vagy jó szándékú dilettáns. Azonban, ha gyógytornásszal együtt rendel, akihez a kezelése után irányít vagy a manipulációs kezelés után gyakorlatokat mutat, akkor valószínűleg nem jársz rossz helyen.

  • Ne ropogtasson végig mindent!

Egy jó manuálterapeuta rengeteget vizsgál, de csak keveset “roppant”. El kell döntenie, hol és milyen a blokk, a „becsípődés” majd azt kell megoldania. Aki ész nélkül ropogtat végig, ráadásul minden előzetes vizsgálat nélkül teszi ezt, szinte kizárt, hogy tudja, mit csinál.

  • NE!!! Csavarjon a sérvvel ellentétes irányba!

Ez a sérv kiszakadásával járhat. Rémregényeket tudnék mesélni, miket mondtak korábban magukat csontkovácsnak nevező, hétvégi tanfolyamon végzett, de meggyőző előadásmóddal rendelkező emberek. (pl. nem baj, ha már a lába is zsibbad, arra megy ki a fájdalom…) Mindenképp képzett manuálterapeutát keress, ha a csontkovács kezelés szimpatikus számodra.

  • NE mondja, hogy “letörögeti a meszet a csigolyákról” és hogy “helyre teszi a porckorongot”.

Nagy baj lenne, ha az ízületi felszínekről valaki le tudná törni a meszet. Szerencsére ezt még az a “csodacsontkovács” sem tudja megcsinálni, aki ennek tudja be a roppanó hangot, miközben manipulál. Halottam olyanról is, aki a bőrön keresztül próbálta visszatuszkolni a kiboltosult porckorongot (mit sem törődve az útjába álló csontos csigolyanyúlvánnyal, szalagrendszerrel, csigolyaívvel, gerincvelővel, stb… 🙂 )Sajnos csontkovács téren nagyon sok kétes hozzáértésű „szakember” van az országban. A beteg emberek kétségbeesett próbálkozásait nagyon sok csaló vagy akár jó szándékú, de szándéka ellenére sokat ártani tudó ember használja ki. Legyünk különösen óvatosak a szakember választásakor.

  • Ne higgy a szomszédodnak!

Amikor az ismerősöd azt mondja, hogy a laikus csontkovács helyre tette a sérvét, akkor tudd,  hogy porckorongsérv tüneteinek megfelelő fájdalmakat sok minden okozhat. Pusztán azért, mert valakinek egy magát csontkovácsnak nevező ember elmulasztotta a fájdalmait, nem jelenti azt, hogy neked –mint igazi porckorongsérves embernek – is megfelelő lesz az a terapeuta. Sose higgy legendáknak, mert azt könnyű gyártani, tapasztalatot és valódi mély tudást már nehezebb. Manuálterapeutákat Magyarországon a Semmelweis Orvosi Egyetem képez egy kétéves posztgraduális képzésen. Ők kizárólag gyógytornászok és orvosok, megfelelő háttérismeretekkel.

Mi legyen a folytatás a “csontkovács” után?

Ha megvan a blokk és egy profi manuálterapeuta kioldotta azt, akkor rá kell menni a blokkolódás okának a megszüntetésére. Ennek eszköze pl.: fel kell térképezni a kiváltó okot majd gyógytorna, dekompressziós terápia.