Mitől alakul ki a porckorongsérv?

Tudod már pontosan mitől alakult ki a porckorongsérved? Ha még nem, akkor sajnos szinte esélytelen, hogy ki tudsz gyógyulni belőle!

Sajnos a legtöbb porckorongsérves embertől miután felírták a szokásos fájdalomcsillapítókat és kezeléseket elköszönnek, de nem világosítják fel Őket arról, hogy mi okozta a sérvüket, ezáltal a fájdalmaikat. Így a beteg miután a kezelésről hazament, pontosan ugyanazt az életet éli tovább, ami a sérvét kitermelte, ily módon nyilvánvaló, hogy nem jöhet létre oki szintű és teljes gyógyulás.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi okozza a porckorongsérvet a következőkből pedig, hogy mi az a pár fontos tudnivaló, amit mindenképp szem előtt kell tartanod, hogy elindulhass a fájdalommentességhez vezető úton.

Mindenekelőtt nézzük át dióhéjban, hogyan működik egy egészséges gerinc:

Ha oldalról nézel egy egészséges gerinccel rendelkező álló emberre, láthatod, hogy a gerince három görbületet alkot. A derék kicsit homorú (ezt ágyéki lordózisnak nevezzük) a hát kicsit púpos, a nyaki szakasz pedig szintén kicsit homorú (nyaki lordózis). Ezek az egészséges görbületek biztosítják a gerinc alkotóelemeinek, többek közt a porckorongoknak az egészséges (fiziológiás) terhelését.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Most menjünk be két csigolya közé:

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Két egymás felett lévő csigolya teste között helyezkedik el a lágy felépítésű porckorong (discus), mögöttük található a gerinccsatorna (canalis spinalis), amiben a gerincvelő fut, oldalt egy lyukon, a gerinccsatornán (canais intervertebralis) lépnek ki a gerincvelőből leágazó ideggyökök, amiből a lábakhoz vezető idegek kötegei lépnek ki.

A porckorongsérv:

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A porckorongsérv az az állapot, amikor a porckorong hátsó része kiboltosul a gerinccsatorna felé.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Ha megfigyeled a lordózis (természetes homorulat) állapotában lévő gerincet, láthatod, hogy az egymás felett álló két csigolyának a hátsó része kicsit közelebb áll egymáshoz, mint az elülső, így a porckorongok szinte be vannak zárva a csigolyák közé.

Ebben a helyzetben a sérvesedés esélye a nullával egyenlő. Ebben a felállásban nem hatnak olyan erők a porckorongra, melyek azt a gerinccsatorna felé tolnák. Egy álló, járó ember dereka homorú, (lordotikus állapotában van) így a derékban lévő (továbbiakban ágyéki) porckorongjai védett helyzetben vannak, nem hatnak rájuk sérvet okozó erők. Ha az ember egész nap egyenetlen talajon járna, jönne-menne, tenne-venne, valószínűleg nem lenne túl sok baja a porckorongjaival, ahogy a régmúltban sem tudunk ennek a betegségnek a gyakori előfordulásáról.

Mitől alakul ki ma mégis olyan sok embernél a porckorongok sérvesedése?

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Manapság a legtöbbünk ülő munkát végez, ami a napunknak legalább nyolc óráját kitölti. Ha épp nem dolgozunk, akkor iskolában ülünk, autót vezetünk, ülünk a metrón, internetezünk, tévét nézünk, vagy bármi mást csinálunk. Csak egy közös pontja van ezen tevékenységeknek: mindet ülve tesszük… Aki mégsem ülő munkát végez, az pedig előre hajolva tevékenykedik.

Üléskor vagy előre hajláskor az ágyéki lordózis, ami a porckorongokat védi, egy ellentétes görbületbe fordul át, a csigolyatesteknek pedig az elülső része közeledik egymáshoz. Ez a tendencia elkezdi a porckorongokat hátrafelé a gerinccsatorna felé tolni.

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

A porckorong felépítését tekintve két részből áll: egy külső rostos rétegből ( annulus fibrosus) és egy belső, szinte teljesen víztartalmú magból (nucleus pulposus). Ez a vízszerű mag előredőléskor folyamatosan hátrafelé a gerinccsatorna felé feszíti a rostos réteget, aminek az egy jó ideig, akár évekig, évtizedekig ellenáll. Majd a lágy szövet egyszer csak engedni kezd, majd elkezd kidomborodni a gerinccsatorna felé. Mivel a porckorong érzőideg ellátottsága gyér, a tünetek csak akkor kezdenek jelentkezni, amikor a kidomborodó porckorong rész valamit érinteni kezd.

Ha most épp a számítógéped előtt ülve olvasod ezt a cikket, akkor tudnod kell, hogy a csigolyáid elülső része közelebb van egymáshoz, mint a hátsó, ez a felállás pedig épp a gerinccsatornád felé nyomja az ágyéki porckorongjaidat. Ha éveken át ebben a helyzetben fogsz olvasni, akkor szinte biztosan porckorong problémákra számíthatsz.

Mit érdemes megjegyezni ebből a cikkből: 

A porckorongsérv egy mechanikai vagy statikai eredetű betegség. A sérvet a csigolyák elülső részének közeledésekor fennálló tartós statikus erőhatás okozza, aminek leggyakoribb oka manapság az ülés. A rendszer normális körülmények, normális használat esetén kiegyenlítené magát, tehát ha lehajolsz bekötni a cipőd, az sok gondot nem fog okozni egy egészséges porckorongnak, azonban egy évekig korrigálatlan székben dolgozó ember, igen jó eséllyel számíthat a sérve jelentkezésére.

Egy ülő munkát végző porckorongsérves ember pedig korrigálatlan székben dolgozva jó eséllyel számíthat arra, hogy a betegsége – bármilyen kezelést is kap – nem múlik el nyomtalanul (hiszen a kiváltó fizikai ok, a porckorongot hátratoló erő jelen maradt).

Sok ülő munkát végző ember érzi, hogy az ülés nem tesz jót a háta számára, sokan közülük kompenzálásként sportolni kezdenek. A konditeremben guggolás, teljes testtel végzett felülések, biciklizés közben, azonban szintén olyan helyzetbe hozza a gerincét, ahol a csigolyatestek elülső része közeledik egymáshoz, ergo a folyamat tovább gyűrűzik.

Kiket fenyegetnek gerincproblémák?

Nos, szinte mindenkit. Lehet az illető sportoló, tanuló, fitnesz edző, favágó vagy hentes, irodai alkalmazott. Miért? Azért mert mindannyian végigültük az általános iskola gerincgyilkos padjait. S minden ott és akkor kezdődött. Akik tovább tanultak, még ültek vagy 10 évet a padokban, a buszon, a vonaton, a metrón vagy a biciklin. S csak ültünk és ültünk és ültünk. S mikor ezeket a sorokat olvassuk is ülünk… Az ülés és a nagy súlyok emelése a legnagyobb ellensége a gerincnek. Kerüljük, ahogy csak módunk van rá!

gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs