A Nyaki gerincsérv tünetei:

A nyaki gerincsérv sem egy-két nap alatt alakul ki. Az-az egy emlékezetes rossz mozdulat, amit a nyaki gerincsérv kialakulásáért hibáztatni szoktak a betegek, általában már csak egy utolsó csepp a pohárban, így itt is végigmegyünk az egyes “szinteken”.

Első szint: amikor még csak “alakul”:

  • A nyaki sérv egyik tipikus oka az előre helyezett fejtartás. Erre az életmód vezet rá minket és a porckorong túlterhelésén kívül egy sor túlmunkát okoz a fejet mozgató, tartó izmoknak is. Ez az oka annak, hogy a nyaki sérveket legtöbbször megelőzi a hát, a lapocka jellegzetesen kellemetlen izomfájdalma.
  • Szintén tipikus előjelei a nyaki porckorong sérvesedésének a nyak elalvásai, becsípődései. Ezek a problémák azt jelzik, hogy a porckorong egy ideje súlyos túlterhelésnek van kitéve és vizet vesztett, aminek hosszú távon egyenes következménye a sérv is. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes lépned és megelőznöd a komolyabb bajt. Ilyenkor jó megoldás a megelőzést és a téves mozgásmintákat korrigáló gyógytornánk és a dekompressziós kezelés.

 gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Második szint: amikor a nyaki sérv okozza a tüneteket:

  • A típusos nyaki gerincsérves tünet a nyakfájás, mely összefügg a fej mozgatásával vagy annak nehézségével egy vagy több irányban. Gyakran a fodrásznál okoz gondot a fej hátra döntése fejmosáskor és ilyenkor derül ki a probléma, mert ilyenkor a sérv egy kitettebb, kompresszáltabb helyzetben található, mint rendesen.
  • A betegség súlyosbodásával a porckorong által érintett idegek lefutása mentén zsibbadások, fájdalmak és izomgyengülések jelennek meg.
  • Gyakori a karba, vállba, ujjakba sugárzó fájdalom, mely szintén az ideg nyomása miatt alakul ki.