Az ágyéki gerincsérv tünetei:

Az ágyéki gerincsérv tüneteit sok szempontból közelíthetjük meg. Először nézzük meg, hogy mik a szubjektív tünetek, amiket érzel, aztán végigvesszük azt, hogy miket olvashatsz a leleteden és ezek közül mi mit jelent és mik lehetnek a következményei.

Az ágyéki gerincsérv szubjektív tünetei  – súlyosság szerint:

Első szint: Mielőtt a sérves tünetek kialakulnak:

A porckorongban alig vannak érzőidegek, ezért a gerincsérv sokáig teljesen tünetmentes. A gerincsérv maga lassan, legtöbbször hosszú évek során alakul ki, így az első tüneteit legtöbbször nem maga gerincsérv, hanem a sérv mellett – az azonos okok miatt kialakuló – jelen lévő izomfájdalmak adják. Sokszor előzi meg a gerincsérv tüneteit a sérvvel egy időben kialakuló porckorong degeneráció tünetei:

  • a derékfájás,
  • a fáradó derék érzete,
  • az igény a lehajlásra hosszú állás után,
  • jellemzők az egyre gyakoribb “becsípődések” is, melyek még szintén nem a sérv, hanem a porckorong túlterheléséből származó porckorong lelapulás és az izomfűző hiányos működése miatt alakulnak ki.  Ezeknél a tüneteknél már érdemes észbe kapni és megkezdeni az ellenlépéseket – például az oki szinten ható dekompressziós gerincterápiát.

 gerinc, gerincsérv, jó gerinc stúdió, gerinc Pécs, gerincsérv Pécs

Második szint: Amikor már a porckorongsérv okoz tünetet:

  • Ha kialakult a gerincsérv, akkor a legtipikusabb jele a derékfájás, mely fokozódhat előre hajlásra, emelésre, mosogatásra. Ez az, amit gyakran előz meg fél évvel – egy évvel, a már valóban sérves tünetek előtt egy-egy, tévesen idegbecsípődésnek nevezett jelenet, melyre sajnos legtöbbször „egyszerű lumbágó” jeligével rálegyintenek, ahelyett, hogy komoly előjelnek tekintenék a problémát.
  • A helyzet romlásával a fájdalmak kisugározhatnak a lábba, fartájékba vagy az ágyékba. Jellemző a lábzsibbadás, hangyamászásérzés, melyek a derékból – csípőből indulnak el és terjedhetnek a lábfejig. Ezeknek a kellemetlen érzéseknek az oka, hogy a kiboltosuló porckorong érinteni kezdi a mögötte kilépő idegszálak kötegét, az ideggyököt.
  • A gerincsérv további romlásával izomgyengülés alakulhat ki a sérv által érintett ideggyök lefutása mentén. Szerencsére még ebben az esetben – ha egy értelmes és oki szintű terápiát kap az ember – is legtöbbször gyógyítható a gerincsérv műtét nélkül.

Utolsó szint: Amikor műtétre van szükség:

Ez szerencsére – főleg egy időben elkezdett oki szintű terápia pl. dekompresszió mellett – nagyon ritkán opció, ennek ellenére sajnos még ma is elfordul, hogy a műtét túl korán kerül szóba. Műtét egyedül a Lófarok szindróma (Cauda szindróma) esetén válik sürgősen szükségessé:

  • érzészavar a gáttájon
  • székelési-vizelési zavar: a beteg vizeletét nem tudja tartani vagy vizelete nehezen indul, elakad, szexuális funkciói kiesnek
  • fájdalma mindkét alsó végtagba sugárzik, tolerálhatatlan a fájdalma vagy rohamos izomgyengülést tapasztal mindkét lábban